Fizetési megoldás
FaceBook Oldalunk
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Látogató számláló
0
7
3
8
8
2
5
Szűrés
Keret színe
Tanúsítvány
SSL Certificate

LED világításról

A LED világításról, majdnem mindent.

Miért LED?

Először két elengedhetetlen tulajdonságáról írunk: a fényerőről illetve a fény színéről. Valószínűleg nem ez élete legizgalmasabb témája, azonban, ha körültekintően akar dönteni fényforrásvásárlás előtt, jó, ha tisztában van ezekkel.
 
A LUMEN a fényáram mértékegysége, köznyelven fényerő.
A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény "mennyiségének" az integrálja (összege). Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.
Érthetőbben, fényerő a fényforrás azon tulajdonságát jelöli, hogy az mennyi fényt bocsát ki. 
Technikai fogalmazásban ezt fényáramnak hívjuk, és Lumenben mérjük.
 
A hagyományos, izzószálas lámpák, azaz izzók az alábbi teljesítményekkel (Wattban mérve) ilyen fényáramot tudtak leadni:

 • Tehát a hagyományos izzók mintegy 10 Lument tudnak leadni 1 Watt fogyasztás mellett.
 • A LED-eknél ez az érték 80-100 Lumen / Watt!!!

Fontos tudni: a kibocsátott Lumen még nem jelöli azt a fénymennyiséget, amit egy bizonyos ponton (pl. a helyiségben fejmagasságban, vagy az íróasztal lapjának magasságában) kapunk. Ebből a szempontból az a mérvadó, amit már jól mérhetően kapunk ezeken pontokon. A mérhetőség, illetve a mérés Luxban fejezhető ki. Ebből az értékből láthatjuk, hogy a kibocsátott Lumenből mennyi Lux lesz egy adott ponton. Ez sok tényezőtől függ a kibocsátott fényáramon kívül: szórás szög, formatényező, előlap, stb. 
 
A KELVIN fok : a LED-ek által kibocsátott fénynek a színét is a fény hullámhossza határozza meg, ami hőmérsékletben is kifejezhető: színhőmérsékletben, aminek a mértékegysége Kelvin.
 
A LED-es fényforrások az alábbi ábrán látható tartományban bocsátanak ki fényt:

Ezen belül is a 2700 és 6500 Kelvin közötti tartomány a legfontosabb, hiszen a terek megvilágítására ezt a természetes fény közeli spektrumot használjuk.
 
A LED technológiában a természetes fényt 4000 és 5000 Kelvin közé tesszük. A fenti ábrán látható, hogy a napsütés színhőmérséklete 4800 Kelvin. A természetes fehér színt NW-vel is jelöljük az angol natural (vagy neutral - semleges) white kifejezésből.
 
Alatta 2700 és 3200 Kelvin között van a meleg fehér, azaz a kissé sárgásabb szín, amit WW (warm white) jelöléssel illetünk.
 
A spektrum tetején, 5000 és 6500 Kelvin között található a hideg fehér szín, azaz a kissé kékesebb hatású fény, aminek jelölése CW (cool white vagy cold white).
 
Hogyan válasszunk LED fényforrást?

Kezdésnek összehasonlítjuk a LED fényforrásokat a korábbi technológiákkal, bemutatjuk a LED előnyeit, és azt is látjuk, hogy - bár árban magasabb lehet (de nem feltétlenül) a korábbi lámpákhoz képest - az üzemeltetése egyértelműen megtakarítást jelent ezért elég gyorsan visszahozza az árát, a kényelmi és komfort tényezőkről nem is beszélve.

A LED fényforrások bevezetése óta a technológia elérte azt a szintet, hogy mára már a LED az összes alábbi elvárást teljesíti:

 • a legkevesebbet fogyasztja
 • környezetbarát
 • tartós (25.000 - 50.000 óra élettartam)
 •  minőségi fényt ad
 • (végre) megfizethető
  Ez utóbbira vártunk már jó néhány éve. Megérte várni, és megérte idáig várni:

Most akár fél év alatt megtérülhet LED-es beruházásunk!


 

 

 


 


 • LED spot izzó

Legújabb generációs fényforrás.  Mára már oda fejlődött a technológia, hogy világítási és dekorációs célokra is felhasználható.

Előnyei:
 
•    nagyon alacsony fogyasztás (mintegy 90% megtakarítás)
•    nagyon tartós (akár 50.000 üzemóra)
•    konstans, kellemes és instant fény
•    bírja a ki- és bekapcsolást
•    nincs káros kibocsátás
•    nincs hőkibocsátás
 
Hátrányai:
 
•    ára egyes helyeken magasabb lehet...
...éppen ezért kell okosan és körültekintően vásárolni!

Formák és foglalatok

A különböző technológiák formatényezőjét és funkcionalitását tekintve egymás kiváltására alkalmasak az ún. retrofit típusok, azaz a háztartásban leggyakrabban előforduló szabványos foglalattal ellátott fényforrások esetében.
A "retrofit" angol technikai szó, ebben az alkalmazásban azt jelenti: cserélhető. Tehát szakember segítsége nélkül ki tudja a régi lámpát csavarni, illetve helyette az újat beilleszteni. 
 
Amikor retrofit fényforrást választunk, két alapvető tényezőt kell figyelembe vennünk:
•    foglalat
•    fejelés
 
Foglalat szempontjából az alábbiak a gyakorlatban leggyakrabban előforduló típusok:

 • A leggyakoribb az E27, azaz a normál foglalat, más néven vastag Edison (innen az E), amelynek menete 27 mm átmérőjű.
 • Az E14, azaz a "mignon" foglalat pedig a vékony Edison foglalatként is ismert, amelynek menete 14 mm átmérőjű.
 • A harmadik szintén elterjedt foglalat a GU10, amit még bajonett zárként is emlegetnek. Általában a szpot fejelésű fényforrásoknál alkalmazzák. Álmennyezet szigeteinkben is ezt használjuk.
 • 230V megtáplálású a G9 foglalatos LED izzó is.

 
A fentiek mind hálózati feszültségről, azaz 230 Voltról közvetlenül üzemeltethetők. A LED-es fényforrásoknál ezt egy beépített tápegység teszi lehetővé, amit mi felhasználói szempontból nem is érzékelünk, mert valahol a foglalat és fejelés között be van építve.

A 12 Voltról üzemelő foglalat típusok a következők: G4, MR16 T5/8(fénycső)

 

 

 

 

LED panelek

A LED paneleket 3 fő kategóriába sorolhatjuk:
 
Süllyesztett LED panelek

Ezek a panelek az álmennyezetbe beépített jó öreg halogén szpotos megoldásokra nyújtanak alternatívát - igencsak meggyőző módon. Íme, az érvek:
 
•    Méretük: extra vékony kivitelezésük miatt akár 3-4 cm magas álmennyezet térbe is beépíthetőek.
•    Esztétika: kerek vagy négyzet alakú peremük és tejfehér felületük szépen belesimul a mennyezetbe.
•    Fény: nagyon szép, egyenletes és szórt fényt bocsátanak ki.


Falon kívüli LED panelek

 A fenti süllyesztett LED paneleknek egy szerelő (kiemelő) kerettel ellátott változata.

Szabvány méretű (nagy) LED panelek

Ezeket a lámpatesteket a rácsszerkezetes mennyezetekre találták ki szabványos, 60 x 60, 120 x 30, 60 x 30 cm-es méretekben.
 
Legtöbb esetben az álmennyezetben elhelyezett hagyományos fénycsöves armatúrákat váltják ki vele hatékonyan:
 
•    A 4 x 60 cm-es (4 x 18 wattos) armatúra helyett a 60x60-as panel
•    A 2 x 120 cm-es (2 x 36 wattos) armatúra helyett a 120x30-as panel
 
Van lehetőség viszont felületre is szerelni ezeket a paneleket szerelőkeret vagy függeszték segítségével. Sőt, akár gipszkartonba is lehet őket süllyeszteni megfelelő rugós karmokkal.
 
Minden alkalmazásban a végeredmény nagyon kellemes, vakításmentes, szórt fény, amely mind munkahelyi, mind otthoni környezetben megfelelő fényviszonyokat biztosít.

 

 

LED szalagok és tartozékaik

Ezek a nagyon sokoldalúan alkalmazható eszközökről csak annyit röviden, hogy mind hangulat- vagy háttérvilágításra, mind egyéni terek (pl. konyhai munkalap, kamra vagy gardrób) fővilágítására is használhatóak.
 


Fő elemként maga a rugalmas LED szalag a felületére telepített SMD LED-ekkel jelölhető meg. Méretben, fényerőben, és színben különböző típusokba sorolhatóak. Felhasználói szempontból az alábbi szempontok szerint különböztethetjük meg őket:
 
Fényerő alapján:
 
•    Dekor avagy díszvilágítás célra használt LED szalagok. 300 - 600 lumen / méter fényerővel, azaz méterenként max. egy régi 60-es izzó fényét adják.
•    Világítás célú LED szalagok. Minimum 700, de akár 2000 (!) lument is le tudnak adni méterenként.
 
Színhőmérséklet alapján:
 
•    Monokróm LED szalagok: egy bizonyos színt adnak le: hideg-, meleg- vagy természetes fehér szín itt is megtalálható, de akár kék, zöld, piros, sárga színű monokróm szalag is kapható.
•    RGB (az angol red, green, blue azaz piros, zöld, kék színek kombinációját keverni képes) LED szalagok: ezen típusnál természetesen vezérlésre is szükség van, hiszen a 3 alapszín keverésével mi állítjuk elő a kívánt színt, de akár színváltós programokat is megadhatunk a vezérlő segítségével.
 
Alkalmazási terület alapján:
 
•    Beltéri LED szalagok
•    Kültéri LED szalagok (ezek speciális vízvédő réteggel ellátott szalagok)
•    Vízbe meríthető LED szalagok (ezek medencékben, akváriumokban is alkalmazhatóak)

Nagy általánosságban a LED szalagok 12 Volt egyenárammal működnek, ezért egy megfelelő méretezésű és típusú 230 V~ / 12 V DC tápegységgel tudjuk őket működtetni.

A méretezés annak függvénye, hogy milyen teljesítményű LED szalagból milyen hosszúságot kell megtáplálni. Például, ha a szalagom teljesítménye 7,2 Watt / méter, és ebből 5 métert szeretnék beépíteni, akkor az alábbi számítást kell alkalmazni a tápegységre:
 
7,2 x 5 x 1,25 = 44 Watt
 
Tehát minimum egy 44 Wattos tápegységet kell használnom. Az 1,25-ös szorzó azért van, mert egy 25%-os biztonsági tartalékot rászámolunk a tápegység élettartamának növelése érdekében.

A tápegység típusát pedig újfent a beltéri vagy kültéri viszonylatban tudom megválasztani, illetve van még egy szempont, hiszen vannak dugvillás (vagy ún. adapter típusú) tápegységek és vannak fémházas (ipari v. szerelhető) tápegységek.
 
A tápegységen kívül LED vezérlőkre és ún. dimmerekre is szükség lehet a gyakorlatban. A vezérlőket fentebb említettük, az RGB LED szalagoknál elengedhetetlenek. A dimmerek segítségével a LED szalagok fényerejét tudjuk szabályozni, ezért a monokróm szalagok esetében is használatosak.
 
A fenti aktív eszközök mellett egy sor passzív tartozékot is használunk a LED szalagok beépítésénél, amelyek közül az alábbiakban felsorolunk néhányat.
 
Alumínium profilok, csatlakozók, toldók, vezetékek, de akár a különböző mintájú és profilú polisztirol díszlécek is ide tartoznak, amelyek segítségével egyedi hangulatvilágítást tudunk kialakítani.
 
A fentiekből is láthatjuk, hogy A LED technológia minden eddiginél szélesebb körű lehetőségeket nyújt mind a világításban, mind a látványtechnikában.
 

Webáruház készítés